kommentar 0

Digitalisering en fråga om kultur och ledarskap

För ett par dagar sedan offentliggjorde regeringen att de instiftar ett digitaliseringsråd, med uppgift att ”främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik”. Computer Sweden skriver att rådet ska vara ”en nagel i ögat på Sveriges politiker och tjänstemän”.

Suck.

I ett kommentarsfält om nyheten skrivs följande lätt kritiska analys:

”Så här fungerar de här råden:

1. En regering behöver förankring och alibin i IT-frågor för att det ska se ut som om de gör något.

2. Ett antal kompetenta människor inom några fackområden som är i ropet just nu känner sig hedrade och tackar ja, får lågt arvode och reseersättningar och en mysig känsla i magen av att få godkänt i passeringskontrollen ibland på Närings- eller Regeringskansli, åtföljda av eskort. Fyllda av hopp och en känsla av hedersuppdrag tar de sig an alla dessa möten som ligger framför dem.

3. De får också i sitt CV att de har varit rådgivare åt regeringen.

4. Sen får de stå och dra lite fyrkanter på whiteboards och köra lite förenklade Powerpoints för förtroendevalda på hög nivå (förenklade för att de förtroendevalda åtminstone ska tro att de förstår vad de tittar på.)

5. Sedan sammanfattas rådets rekommendationer i 5 talpunkter som kommuniceras ut på en presskonferens ett år senare. Håglösa och med en känsla av att ha blivit utnyttjade till politiska syften, går ledamöterna sedan hem och tycker mest det varit bortkastad tid.

6. Sedan avvecklas rådet. Ingen politik skapas. Inga pengar avsätts. Inga myndighets-GD:s får nya direktiv, ingen ny politisk inriktning skapas utifrån rekommendationerna, utan att alla skakar hand och glömmer saken helt.
-Tills c:a två år senare. Då säger någon ”vi måste dra ihop ett digitaliseringsråd eller en kommission, ring runt till de sju som är hetast just nu, men undvik Alexander Bard för guds skull, och se till att minst tre är kvinnor så att vi inte får skit för det”.

7. Repetera.”

Jag har inte själv insikt i tidigare digitaliseringsråd och -komissioners arbete, men är inte ett dugg förvånad om detta faktiskt är verkligheten.

Digitalisering handlar om innovation, att hitta nya och bättre arbetssätt genom användandet av digital teknik. Jag vill slänga ut ett förslag till regeringen:

Möjliggör innovation inom myndigheter och statlig och kommunal verksamhet.

Företag inom klassisk industri och näringsliv har varit tvugna att acceptera digitaliseringen som ett faktum, och har (i lyckade fall) insett att de måste involvera hela företaget i innovation, intraprenörskap, öppna för att idéer och engagemang internt kan testas och genomföras, för att över huvud taget ha en chans att finnas till om 10 år.

Regeringen borde göra detsamma. Det är framförallt en fråga om kultur och ledarskap, att skapa en arbetsmiljö där innovation och nya idéer uppskattas och tas tillvara. Oftast är det ju just de som är insatta i sitt område som kan se möjligheter till förbättringar.

Det är inte en nagel i ögat som behövs, det är support, motivation och metoder att förändra verksamheten inifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.