comment 0

Konformitet är tråkigt. Respekt är nödvändigt.

För några dagar sedan publicerades en helsidesannons från Piratpartiet i Expressen. Ordvalen resulterade i hätsk debatt bland medlemmarna. Vissa uttryckte att de nu lämnar partiet på grund av att annonsen var högst olämplig. Vissa tyckte det var bra att man vågade utmana, och att de som kritiserade annonsen var lättkränkta. Jag har följt flera kommentarsfält och bollat fallet fram och tillbaka i mitt huvud de senaste dagarna, försökt att förstå alla vinklar. Frågan jag återkommer till är:

Vad var målet med annonsen?

Var det att få folk utanför partiet att börja prata om oss? Var det att locka nya medlemmar, och i så fall, från vilken grupp? Varför valde man att rikta sig mot just den gruppen?

Jag gick med i Piratpartiet i Augusti 2014, ett par veckor innan valet. En av de bidragande orsakerna var att jag kände en enorm frustration och ledsamhet över den negativa tonen, destruktiviteten i alla etablerade partiers valkampanjer, och på den totala avsaknaden av visioner. En morgon satt jag vid frukostbordet och bläddrade i tidningen, och en av Moderaternas annonser dök upp. Minns inte exakt vilken, men den var från den här kampanjserien som syftade till att skrämma folk från att rösta rödgrönt. Jag började gråta, av någon anledning. Jag tror jag hade fått nog av all jävla smutskastning, och ville egentligen inte ha med politiken att göra. Jag slutade faktiskt läsa nyheter. Det tog två månader innan jag plockade upp en tidning igen, jag tyckte jag hade mer konstruktiva saker att lägga min tid och energi på. Men på något sätt gled jag in på en piratblogg, kände att “De här ser ju vad jag ser, och vill vad jag vill”,

“De förstår potentialen i tekniken och potentialen i människor!”

Det blev en piratröst från mig i valet. Så jag blev besviken när jag såg Piratpartiets annons häromdagen, eftersom den innehöll associationer till mycket av just det som drev mig bort från andra partier och som jag avskyr: smutskastning av meningsmotståndare, hån, brist på respekt, Trump.

Men ju mer jag tänkte desto mer besviken blev jag på mig själv.

Jag fick nämligen ett mail med förslaget innan det publicerades. Jag vet inte om det var för att jag sitter i styrelsen eller för att jag hade bidragit till crowdfundingkampanjen som finansierade annonsen. Jag såg förslaget, jag fick en klump i magen, men jag gjorde ingenting. Jag vet inte om det var någon annan som reagerade och som faktiskt agerade men att annonsen publicerades ändå, eller om alla reagerade som jag:

“Det här känns inte bra men jag har inte tid just nu”

I slutändan är det de som är aktiva och drivande i partiet som bestämmer dess riktning. Bidrar vi inte kan vi inte heller sitta på våra rövar och klaga.

Piratpartiet är ett frihetligt parti, och jag älskar det! Tron på människan. Men frihet kräver respekt. Världen vore en fruktansvärd plats om vi alla var fria att göra vad vi ville men aldrig respekterade andra människors rätt till frihet. Det skulle inte vara en särsklidt fri värld, förutom för några få möjligtvis.

Jag hoppas, och ska göra mitt bästa för att bidra till, att Piratpartiet kan vara en positiv och konstruktiv kraft i ett politiskt och medialt klimat som håller på att bryta ner sig självt. Vi har visionärer i partiet, vi har kreativa, handlingskraftiga unga och gamla människor från alla delar av den politiska skalan och alla nyanser av regnbågen. Den här blandningen är en guldgruva, det vet alla som jobbar med innovation, att mångfald är nyckeln till framgång. Men på ett villkor: att vi behandlar varandra med respekt. Att vi lyssnar, försöker förstå, och agree to disagree ibland. Konformitet är tråkigt. Respekt är nödvändigt.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.