kommentar 0

#vadfanfårjag

Älskar diskussionen som dragit igång efter uppdrag gransknings avsnitt om paradisläckan: hur politiker, näringslivstoppar och många andra placerar pengar i skatteparadis för att undvika att betala skatt. Ibland, olagligt, ibland helt lagligt.

Det bästa: vi börjar prata om vad vi faktiskt får för våra skattepengar! Hur mycket går till polis, skola, sjukvård? Hur mycket går till ineffektiv administration? Hur mycket går till konstprojekt?

Det sämsta: som vanligt tar folk (från all politiska håll) chansen att kritisera sina favorithatobjekt, om det så är Leif Östling eller Margareta Andersson.

Men om vi fokuserar på den konstruktiva debatten: Vad vill vi egentligen att våra skattepengar ska gå till? Och vad går de till idag? Jag blir otroligt sugen på att kolla upp statsbudgeten, och skulle helst vilja ha den som ett fint enkelt pajdiagram, men jag är rädd att det inte kommer generera hela svaren. Det kommer ju nämligen in några olika faktorer:

  • Om t.ex. 25 miljarder går till polisen, vad resulterar det i i antal uppklarade brott? Hur mycket kostar det att klara upp ett brott? Vad kostar olika brott? Vilken typ av brott tenderar att inte lösas? Vilka bör vi prioritera? Vad är en rimlig nivå att sikta mot i % uppklarade av totalt anmälda brott? Kan vissa brott avkriminaliseras utan någon större negativ effekt för samhället, för att kunna öka resurserna för att lösa allvarligare brott? Behöver vissa kompetenser ökas inom polisen för att kunna lösa de allvarliga brott som aldrig klaras upp?

En sån här nedbrytning skulle jag vilja göra på Alla områden, alla budgetposter. Tänk, en näst intill oändligt stor självvisualiserande databas för att kartlägga effekten av varje skattekrona, vilken dröm. Kan någon bygga den tack?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.