kommentar 0

Representation på liv och död

Idag är det internationella kvinnodagen.

En fråga jag anser att vi pratar alldeles för lite om inom jämställdhetsdebatten är det största problemet med bristande mångfald inom tekniksektorn, nämligen att majoriteten av de som skapar produkter som vi alla använder dagligen är vita män.

Då pratar vi alltså om allt från tamponger till datorspel, alla tekniska produkter och tjänster (ja, en tampong är en teknisk produkt som tas fram av bl.a. ingenjörer).

Jag har absolut inget emot vita män, men all forskning och erfarenhet pekar på hur viktigt det är att förstå användaren för att kunna skapa en produkt som är värdefull och funktionell för denna. Chansen att skapa värdefulla produkter för kvinnor ökar om kvinnor är aktiva i att ta fram dem.

Detsamma gäller såklart alla andra grupperingar man kan göra i samhället, inte bara just kvinnor/män.  Det är därför jag skriver mångfald ovan. Man bör t.ex. ha cyklister, fotgängare, bilister och kollektivtrafikanter med i arbetet med nya trafiklösningar, för det är en aspekt av mångfald som är relavant i just det fallet.

Men just aspekten kvinna/man syns tydligt när det gäller t.ex. datorspel, där många kvinnor känner att spelen ur deras perspektiv hade haft större värde om de designats annorlunda. Vi hade med största sannolikhet haft fler kvinnliga spelare om vi haft fler kvinnliga spelutvecklare och speldesigners. Men den här bristen på kvinnor i techbranchen visar sig även på mer akuta, rent livsfarliga sätt, t.ex. när säkerhetsutrusting i bilar är designade för personer av manlig medellängd. Det får direkta konsekvenser i skadestatistiken. Detsamma gäller vid läkemedelstestning eller i prioriteringen av vilka produkter man väljer att satsa på. För läkemedel har det visat sig att man satsar betydligt mer på att ta fram läkemedel mot sjukdomar som är vanliga bland män, än på de som är vanliga bland kvinnor. Hade det kunnat undvikas med fler kvinnor i beslutsprocesserna? Mycket pekar på det.

Vissa påstår att representation inte spelar roll, vilket är en lögn. Representation kan vara skillnaden mellan liv och död i vissa fall, och ofta är det kvinnors liv som får ta smällen när representationen inte finns där.

Det är otroligt synd att många kvinnor väljer bort teknikyrken på grund av fördomar om vad ett jobb inom teknik innebär. Det är tekniksektorn som till stor del kontrollerar vår vardag, genom de produkter och tjänster den skapar. En större mångfald inom tekniksektorn vinner vi alla på.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.