kommentarer 3

Min 50-årsvision

Har ni också stött på en massa texter på sistone där diverse skribenter försökt sig på att beskriva deras vision av vår värld om 50 år? 50 år är en lång tid. Om vi haft en linjär utveckling hade det varit som att jämföra år 1970 med idag. Det har hänt ganska mycket på de åren. Men nu lever vi inte i ett samhälle som utvecklas linjärt, utan exponentiellt. Det innebär att världen år 2070 kommer vara så totalt annorlunda mot idag, att den egentligen är helt omöjlig att förutspå. De där skribenterna har de flesta målat upp en total dystopi. Vill ni må lite dåligt, kika in på Timbro som låtit fem författare, forskare och debattörer skildra Sverige om 50 år. En som försökt sig på en positiv vision är ECTs Bea Rindevall. Men hon verkar ha missat det här med exponentiell utveckling. Hennes vision är mer en trist, ensidig och krystat snäll bild av vad värden kan vara om 10-15 år, om vi är duktiga. Det är ingen vision som inspirerar. Är det så svårt?

Nu under jul var jag hemma hos mamma i Örebro. Där har man just beslutat att dra in länsbusslinjer i de norra länsdelarna – bergslagens skogar, gamla bruksmiljöer och sedan länge avfolkningsbygd. Men även där spirar entreprnörskap i liten skala i billiga gamla industrilokaler, och folk flyttar ut hit från stan för att få lugn och ro och plats att vara, andas, odla, brygga öl, göra praliner, koda på distans eller försöka sig på självhushåll. Jag sa till mamma att det här vore ju en perfekt miljö att testa självkörande minibussar. De kan köra i cirklar för att plocka upp folk i avkrokar och lämna av dem vid tågstationen i Lindesberg, Storå eller Kopparberg (mamma blev så exalterad att hon nästan hoppade ur stolen). Knappt någon trafik är det där heller så störningarna i turerna lär bli mycket mindre än i storstan. Allt eftersom AI-n blir bättre kan man plocka in dem i mer trafikerade miljöer. Om 50 år kommer de vara överallt. Köra bil kommer man göra för skojs skull, men inte i stan, såklart. Inte för att du inte får, utan för att det kommer finnas fem, tio snabbare, bekvämare och allmänt bättre färdmedel. Och för långa transporter? Flygen kommer utvecklas rejält: mindre farkoster, eldrivna, smidigare på- och avstigning och byten så att du kan ”hoppa” dig fram i Europa lika smidigt som de senaste 50 årens tågluffare. Tågen kommer finnas där också såklart. Som alltid i historien ökar alternativen, och oavsett om de blir magnetdrivna tågliknande farkoster på land eller i vakuumtunnlar, självkörande elbilskaravaner i 200 km/h på autobahn 2.0 eller helt nya lösningar så kan vi njuta av att ha de innovationerna framför oss. Det betyder ju att vi kan vara del av att utveckla dem och skapa förutsättningar för att de realiseras och används.

Apropå eldrivna lösningar, så ser jag fram emot två saker vad gäller elproduktion under de närmaste 50 åren. Det första är mer teknologi som möjliggör decentralisering av elnätet. Det innefattar decentraliserad produktion, genom vindkraft, solkraft, vågkraft, småskalig kärnkraft, olika typer av bioenergitillverkning genom cirkulära system för produktion, konsumtion och avfall, och framtidens nya teknologier som vi ännu inte sett. Det innefattar också teknologi för att elnätet ska klara av att hantera detta myller av inputs och outputs, och automatisering så att elen kan användas när vi har gott om den, och lagringsmöjligheter genom ny batteriteknik. Decentralisering är inte bara bra för att vi minimerar förluster vid elöverföring, utan också ur en driftsäkerhetssynpunkt. Vi kommer då inte vara beroende av att fåtal kraftverk och har större kontroll över elproduktion och eltillförsel i vårt lokalsamhälle. Men fysiknörd som jag är kan jag inte låta bli att hoppas på de riktigt revolutionerande teknologierna också. Jag tänker framförallt på fusion. Forskningen på fusionskraft går långsamt men vi ser ändå kontinuerliga framsteg. Kommer vi driva våra samhällen på fusionskraft om 50 år? Jag tror det. Kolla in vad som händer på MIT om du vill bli lite glad. Men om Sverige ska vara en del av den sagan behöver vi sätta en gemensam, modig och långsiktig vision och genomföra den. Satsning på forskning och kompetensbyggande är vad som krävs.

Det jag ger er nu kommer vara mer mindblowing än någon annan framtidsförutspåelse: Om 50 år kommer vi själva välja när vi ska avsluta våra liv.

Framstegen inom medicin är och kommer fortsätta att överträffa vad vi kan föreställa oss: helt nya behandlingar mot cancer och demenssjukdomar, genteknik, labbodlade organ, proteser som lyder våra tankar och förstärker våra förmågor. Vi kommer kunna hålla oss levande väldigt mycket längre än idag, och må mycket bättre. Makten kommer ligga i våra egna händer att besluta att nu är vi nöjda, nu har vi levt vårt liv fullt ut. Men här finner vi också nästa generations stora klassfråga: Är det alla eller de få som kommer ha tillgång till denna mänsklighetens revolution? Det är vår generation som avgör.

Och naturligtvis kommer vi lägga om hela vår skattepolitik. Skatt på mark och resursutnyttjande är en lågoddsare, eftersom vi måste bli helt cirkulära så småningom och utnyttja vår planet på bästa sätt. Vi behöver den, även om vi såklart inte kommer kunna stå emot nyfikenheten att utforska resten av vårt solsystem. Jag undrar när vi får vårt första rymdhotell. Inom 50 år helt klart, om det nu blir i omloppsbana eller på månen. Vi kommer vara på god väg att få till det där med fullt kretslopp i en rymdfarkost – förutsättningen för att ta oss längre ut i det okända. Mars är vi nog på om 10 år och om 50 kommer vi ha en permanent forskningsstation där, en utgångspunkt för uppdrag för att utvinna mineraler från asteroider i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Den stora politiska frågan här är vem som äger rymden? Vem har rätt att dra nytta av och kanske tjäna pengar på kosmiska himlakroppar? Är det kolonisation om det inte finns några levande organismer där?

Det här tar oss in på frågan om makten i världen. Var ligger den om 50 år? Vi är fortfarande i början av vårt liv i det digitaliserade samhället. Ju mer teknik vi får, desto större blir möjligheterna, men då även möjligheterna att övervaka och kontrollera oss. Vi lämnar så tydliga digitala spår idag att underrättelsetjänster slutat jobba under cover (de kan alltid spåras), och många länder har så långtgående övervakning att de kan följa varje steg du tar. Tänk er när vi är direkt sammankopplade med tekniken genom smarta pacemakers, insulinpumpar eller direkt interface mellan dator och hjärna. Om framtiden inte ska bli en dystopi, där någon annan kontrollerar ditt liv, då måste vi ändra riktning. Det är inte alls omöjligt. I min vision använder vi automatisering, AI och data för medborgares och allmänhetens bästa: för att optimera alla tjänster i offentlig sektor, allt från trafiklösningar och kommunikationer till medicinsk diagnosticering. IT-säkerhet ges högsta prioritet hos myndigheter, och våra universitet utbildar i Privacy by design. Stark lagstiftning och nya teknologiska lösningar ger oss kontroll över vår data, och låter oss använda den där vi anser att den gör nytta. Vår demokrati är betydligt starkare än idag, eftersom vi ställer högre krav på transparens och hittar sätt att ha djupare samtal mellan medborgare och politiker, forskare och civilsamhälle mellan valen, vilket skapar verkligt inflytande och effektiva lösningar.

Vad mer? Hus kommer börja 3D-printas om några år och kommer då byggas snabbare än idag med lägre arbetskostnader vilket leder till billigare bostäder. Hela snacket om kött eller inte kött kommer vara slut sen länge, tack vare ett nära oändligt utbud av växtbaserade proteiner och labbodlat kött av alla slag du kan tänka dig. Sånt som smakar kött, sånt som smakar sniglar, whatever floats your boat. Jag skulle kunna fortsätta, men jag tänker att ni ska ha lite kvar att fantisera om själva också. Och vill ni vara med och bygga den här världen från politiskt håll? Blipirat.nu så gör vi det tillsammans.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Ingvar Bejvel

    Totally bull! Inte kan man ändra flera miljoner års evolution på ett antal decennier! Tankeprodukter!
    Växtbaserade produkter är otillräckliga för animalisk utveckling (homo sapiens sapiens)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.