kommentar 0

Moralisering och generallisering skadar sexarbetare

Jag har alltid avskytt skvaller. Hade noll intresse för det som tonåring, har noll intresse för det som vuxen, och har absolut inte mer intresse för det när det handlar om en B-kändis-douch som Paolo Roberto.

Jag känner obehag av diskussionen, om man nu kan kalla den det, som följt Paolos gripande eftersom den till 99% består av skvaller, moraliserande och generaliseringar. Så egentligen vill jag inte prata om var Paolo befinner sig på svinskalan och varför.

Men vi kan prata om sexarbetare, eller prostituerade, vad ni nu föredrar att kalla dem. Många tenderar att vilja kalla dem offer helt oavsett situation, men de är människor, så jag tänker att vi pratar om dem som människor.

Det är många som anser att sexarbete aldrig kan vara frivilligt. Det finns dock en hel del sexarbetare som genom åren varit väldigt tydliga med att de gjort ett val, och är tillfreds med det. Att då säga att denna ände av skalan av frivillighet inte existerar är ett förminskande och infantiliserande av dessa personer som jag anser är respektlöst. Med det sagt finns det naturligtvis personer på alla delar av den skalan, från helt frivillig sexarbetare till offer för trafficking. Däremellan finns personer som till följd av någon typ av utsatthet, påtryckningar eller psykiska besvär hamnat i en inte helt självvald situation där hen säljer sex.

– Amnesty International
– Human Rights Watch
– WHO
– UNAIDS
– UN Population Fund
– UN Women
– UN Development Program
– ILO (International Labour Organization)
– European AIDS Treatment Group
– Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants
– ILGA Europe
– ILGA World
– Global Alliance Against Trafficking in Women
– Global Commission on HIV and the Law
– Anti-Slavery International
– The Lancet
– Royal Collage Of Nursing
…samt RFSL

Det här är en lista på organisationer som förespråkar förändrad lagstiftning om sexköp i riktning mot en avkriminalisering tillsammans med olika stödåtgärder. Är man generaliserande och moraliserande, som många är i debatten just nu, kan detta tyckas fel. Men det här är inte någon konspiration från torskarna, många årtionden av forskning och erfarenhet har visat att avkriminalisering ger bättre möjligheter att hjälpa dem som hamnar i utsatthet och ger bättre arbetssituationer för de som faktiskt valt sexarbete som sitt yrke.

Att moralisera kring sexköp och alltid uppmåla kvinnan som ett offer snarare än en vuxen tänkande människa som kan ta egna beslut i sitt liv är inte bara ett förminskande av dessa kvinnor utan också ett hinder för att hjälpa de som faktiskt är i en utsatt situation.

Att förespråka hårdare straff just efter en sådan här händelse, som regeringen nu gör, är absolut renaste populism.

Och det hjälper ingen.

Men trafficking. Människohandel. Att bedriva trafficking, eller att utnyttja ett offer för trafficking genom att köpa sex, är bland det vidrigaste en människa kan göra mot en annan.

Paolos uttalande om att kvinnan kanske inte var där av fri vilja dumpar honom väldigt nära det hålet för genomvidriga människor.

Det går inte att generalisera och moralisera i frågan om sexarbete, för det hindrar oss från att urskilja de verkliga problemen och hitta effektiva lösningar som tar oss framåt och förbättrar livet för människor.

Det är tragiskt att så många inte kan se att en ände av skalan är ett elände som måste bekämpas, men att den andra änden är ett val, om än något ovanligt, som gjorts av personer som förtjänar att bli behandlade som vuxna och med respekt. Och naturligtvis, att det däremellan finns en enorm gråzon av personer som behöver olika typer av stöd för att ta sig till en bättre plats i livet.

Tänk om fler kunde fokusera på dem, och på lösningarna, istället för på skvaller och populism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.