kommentar 0

Min kandidatur till Stockholms kommunfullmäktige – Valet 2022

Tillsammans bygger vi staden

Jag vill arbeta för ett Stockholm där vi medborgare känner oss delaktiga i utvecklingen av staden och vårt närområde. Alla i staden ska kunna bidra och veta vilka rättigheter de har. Att veta att man kan påverka är viktigt för att känna ansvar och gemenskap.  Civilsamhällesengagemang ska uppmuntras och stöttas. Det är extra viktigt i utanförskapsområden. Här behöver man även jobba med evidensbaserad metoder för att bygga trygga områden.

Stoppa korrupta politiker

Medborgare ska kunna lita på sina folkvalda och därför måste vi jobba hårt för att avslöja och hindra korruption och missbruk av politisk makt. Politiken ska vara transparent och möjligheter till medborgarinflytande ska stärkas, genom bland annat medborgarinitiativ, participatorisk budgetering och stärkta möjligheter till folkomröstningar.

Digitalisering är inte ett självändamål

Jag vill även arbeta för en mer användarvänlig och öppen digitalisering av kommunala verksamheter. Digitalisering får aldrig vara ett mål i sig, utan ska bidra med värde till medborgarna. Användare måste involveras när nya tjänster tas fram, upphandling bör göras i så små, definerbara delar som möjligt och system bör vara öppna (öppen källkod, öppna api:er) och modulära för att kunna byggas vidare på. Icke-personlig data ska göras tillgänglig för medborgarna som öppna data för att möjliggöra medborgardriven innovation. Då kan vi alla vara medskapare av de gemensamma verktyg som vi använder.

Det är även viktigt med digital tillgänglighet, och digitala centrum bör finnas där medborgare kan få hjälp i sitt demokratiska utövande och i att använda kommunens tjänster. Gärna i kombination med bibliotek och skapandemiljöer (t.ex makerspaces) för att skapa platser för kunskapsutbyte, innovation och samhällsengagemang.

Levande kultur – levande stad

Jag kommer alltid prioritera att stötta småskalig, medborgardriven kulturskapande och kulturutövnig framför stora, dyra kommersiella projekt. Pubar, klubbar och scener för musik och kultur måste få finnas även i innerstaden. Skattepengar ska inte läggas på stora kommersiella slukhål utan används bättre genom att exempelvis tillgängliggöra lokaler och småskaligt stöd till kultur och föreningsverksamhet.

Låt lärare vara lärare

Stockholm har många skickliga lärare, och vi bör göra allt för att minska dokumentationsbördan, förbättra IT-stöd, och samordna tidiga insatser för elever med särskilda behov, så att lärare får tid att göra sitt jobb – att undervisa.

Påbörja basinkomstförsök

Slutligen vill jag att Stockholms kommun modigt ska gå i täten och inleda basinkomstförsök. Våra grundtrygghetssystem måste uppdateras för att fungera på 2020-talet, basinkomst är rätt väg att gå och genom pilotprojekt kan vi samla kunskap för att så småningom utforma ett nationellt system.

Vill du hjälpa mig och Piratpartiet i valkampanjen? Maila mig på katarina.stensson@piratpartiet.se eller släng iväg ett dm på Twitter eller Instagram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.