kommentar 0

Vi är Framtiden – de flesta har bara inte insett det än

     1. EU-valet gick sämre än vi hoppats, för svenska Piratpartiet

Vi visste att det var en gigantisk utmaning att nå 4% och ett mandat, men att rösterna skulle landa runt 0.6% är både sämre än vi trott och hoppats. Tough luck, vi får lära oss av det, gå vidare och bli bättre.

     2. EU-valet gick bättre än någonsin, för Europeiska Piratpartier

Det som gläder oss nu är att det här är det bästa valet någonsin för Piratrörelsen. Tjeckiska Piratpartiet landade på 14% och tre mandat, och tyska Piraterna höll kvar sitt. Det betyder att vi har fyra pirater i Bryssel, dubbelt så många som någonsin tidigare och en fyrdubbling från förra mandatperioden. Vi Europeiska pirater gick till val på ett gemensamt program, och ni som röstat på oss kan se er representerade i EU-parlamentet av våra tjeckiska och tyska kollegor.

Vår toppkandidat Mab (Mattias Bjärnemalm) kommer jobba kvar i Bryssel som tjänsteman och fortsätta arbeta bakom kulisserna för att stärka piraterna i EU och driva igenom förändring för starkare mänskliga rättigheter i den digitala eran, för politisk transparens, och mot korruption. Han kommer dessutom sända live varje vecka via Pirat TV, så att ni får kontinuerliga uppdateringar inifrån parlamentet.

3. Trots gårdagens resultat är Piratpartiet på väg framåt

Jag blev medlem i Piratpartiet strax innan riksdagsvalet 2014. Jag hade slutat läsa nyheter helt, för det knöt sig i magen av att se all smutskastning och den totala avsaknaden av politiska visioner. Men så av en slump damp jag in på ett blogginlägg av dåvarande partiledaren för Piratpartiet Anna Troberg, och det vände allt för mig. Helt plötsligt var det någon som såg samhällsutvecklingen som jag såg, någon som ville något själv, som hade bra värderingar och kopplade dem till konkret politik, som hade framtidstro. Jag blev medlem samma dag, men efter valet blev det tyst från partiet. Anna Troberg avgick, halva styrelsen likaså pga interna konflikter och besvikelse, all aktivitet i partiet stannade av, vi stod utan partiledare i nästan ett år.

DET var botten.

Det var fyra år sedan. Sedan dess klättrar vi uppåt. För tre år sedan fick partiet en ny partiledare i Magnus Andersson. Medlemsmötet rev upp ALL sakpolitik och började om med bara kärnan, vårt principprogram. Ett halvår senare kandiderade jag till styrelsen utan att egentligen ha varit aktiv i partiet över huvud taget. Min tanke var att jag har styrelseerfarenhet, och kan bidra organisatoriskt och strategiskt. Jag blev invald. Aktiviteten i partiet var minimal men det rullade. Vi började bygga upp sakpolitiken igen, lite i taget. Men istället för hundratals aktiva som tidigare var vi ett tjugotal, knappt. Men vi byggde vidare, för vi visste att vår politik, våra värderingar och våra visioner var relevanta och viktiga, och vi såg piratrörelsen växa internationellt; i Tyskland, på Island, i Finland, Luxemburg och Tjeckien tog pirater platser i kommuner, regioner, nationella parlament och Europaparlamentet.

För två år sedan klev Mattias Rubensson in som partisekreterare och det är helt overkligt vilken motor han har varit och är för organisationen. Mycket tack vare honom, och Magnus, lyckades vi över huvud taget ställa upp i riksdagsvalet i höstas. Och de sista veckorna innan valet fick vi en tillströmning av medlemmar och aktivister som vi lyckades hålla aktiva och som varit grunden för den betydligt starkare kampanj vi drivit nu till EU-valet. Går vi ner på komunnivå är det tydligt att i de kommuner där vi har en stark lokalförening, ett gäng pirater på plats som syns och hörs, där har vi presterat betydligt bättre än riksgenomsnittet. Det vi behöver göra nu är att tålmodigt fortsätta bygga gräsrotsrörelsen.

För även om inte så många har insett det än så är vi framtiden.

Min önskan nu är att alla ni som röstat Pirat, och känner er nedstämda över resultatet, att ni aktiverar er i partiet, hjälper oss bygga upp den organisation vi behöver för att på riktigt ta plats i samhällsdebatten. Det är ni som är partiet, och varje samtal, varje artikel, varje ny värvning, varje kreativ idé, varje insats är en pusselbit i att vi blir det ni vill att Piratpartiet ska vara. Vi är våra medlemmar, och vi syns och hörs om våra medlemmar syns och hörs.

Vi har massor av intressanta projekt på gång framåt.

  • Pirat TV kommer fortsätta efter valet, det kommer ändras lite, breddas och få ett tillskott genom Mabs LiveFromTheEP-sändningar. Gå med i vår discord för att bidra eller tipsa.
  • Vi har ett grymt program för Almedalen, där bland annat Tjeckiska Piraternas nya MEP Marcel Kolaja är färdig gäst, samt Ville Sirviö från Estniska (nu nordiska) projektet X-roads som möjliggör interoperabilitet inom offentlig IT. Vi hyr en hel bygdegård utanför visby där alla pirater är välkomna att crasha.
  • Det planeras att starta en oberoende pirat nyhetssida som lyfter de viktigaste frågorna i ett digitalt, frihetligt och medmänskligt samhälle. Vill du skriva? Koda? Designa? Prata? Organisera? Tycka? Maila mig.

Oavsett dina kunskaper och intressen finns det helt säkert sätt för dig att bidra och delta i dessa och andra aktiviteter, eller starta upp en lokalförening i ditt kvarter. Det är bara ett par knapptryck bort.

Vi representeras nu i EU av fler pirater än någonsin tidigare, vi växer internationellt, och vi växer långsamt men stadigt i Sverige. Jag har tålamodet och viljan att bygga vår rörelse starkare, för att lyfta några av vår tids mest avgörande samhällsfrågor till den plats de förtjänar i debatten. Med din hjälp ökar vi chanserna att lyckas.

 

Katarina Stensson
Vice Partiledare
Piratpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.