kommentar 0

Min kandidatur till Partiledare för Piratpartiet

Först vill jag säga att jag är väldigt glad och lite tagen av alla nomineringar och allt stöd jag fått från medlemmar och olika delar av partiet inför partiledarvalet på söndag.

Jag har haft tid på mig att tänka. En kväll i början av juli vid bygdegården utanför Visby som vi hyrt under Almedalsveckan sa Magnus “Kom, vi tar en promenad”. Han berättade att han skulle bli pirat på riktigt, att han skulle ut och segla på de sju haven. Det innebar att han inte tänkte ställa upp för omval. Jag kanske borde ha sett det komma, men ska jag vara ärlig så väntade jag mig inte det alls.

Min första tanke när Magnus hintade om att jag borde kandidera var “Det går inte!”. Jag driver redan ett sidoprojekt turned into startup utan några direkta inkomster i nuläget, och att ha två obetalda engagemang, där jag i båda är ytterst ansvarig, och samtidigt behöva hitta en tredje sysselsättning som jag kan leva av, det kändes inte praktiskt möjligt.

Men nu är det ju så att det finns en mängd andra vinklar att se på den här möjligheten än huruvida den är praktiskt möjlig eller ej. Framförallt insåg jag, ju mer vi i styrelsen och i AU diskuterat och planerat hur vi går vidare från två tuffa val som inte gått vår väg mot betydligt starkare resultat om tre år, att jag har en mängd tankar och ideer om vad vi behöver göra och är otroligt sugen på att ta dem från idéer till handling, tillsammans med er naturligtvis. Så varje gång jag sa till mig själv att “det går inte” sa min hjärna “men jo, kanske”.

Det går att ta sig förbi praktiska hinder, men de utgör ändå en begränsning, i det här fallet av min tid. Jag vill att ni ska vara medvetna om det när ni lägger er röst. Partiet är inte partiledningen utan medlemmarna, och jag kommer behöva mycket hjälp från er för att vi ska ta oss framåt.

Piratpartiet behövs i Sverige idag. Nästan varje dag talas det om offentliga IT-haverier, olika former av filtrering och censur, matchningsproblem på arbetsmarknade till följd av digitalisering och automatisering, och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter. Vårt problem är inte att vi är inaktuella eller våra frågor ointressanta, utan att vi inte har manskap nog att springa på alla bollar och inte tillräckligt genomarbetad kommunikation för att skära oss igenom massan av politiskt snömos och ta täten med ett tydligt budskap.

Om jag blir vald till partiledare kommer mitt fokus ligga på två saker:

  1. Att öka medlemsantalet runtom i landet och aktivera medlemmar i politiska samtal.

De allra flesta blir inte medlemmar för att inaktivt iakta, och inte heller för att “jobba” för partiet på olika uppdrag, utan för att delta i politiska samtal och en rörelse med idéer och visioner att ta samhället framåt. Så låt oss mötas i de samtalen, både fysiskt och digitalt. Och låt oss välkomna fler in i dessa samtal.

  1. Att utveckla och förtydliga vår kommunikation och sätta den i ett sammanhang, ett narrativ.

Vi behöver formulera vår egen “världsbild” och äga vår problembeskrivning: vilket samhälle står vi i idag, vilket samhälle vill vi se, och hur kommer piratpolitik att föra oss från det tidigare till det senare? Dessutom behöver vi bygga relationer med organisationer och individer som delar vår problembeskrivning och våra värderingar, för att skapa förtroende och bygga fler plattformar att nå ut.

Fokus nummer två är ett arbete som kommer ledas av styrelsen, naturligtvis med input från medlemmarna. Fokus nummer ett är där jag verkligen behöver er hjälp, och jag tror de flesta av er vill vara delaktiga i detta. Ofta handlar det om att våga ta initiativet att samla pirater på orten för samtal över en kaffe eller öl, eller frigöra lite tid för att arrangera ett seminarium och bjuda in en intressant gäst, eller skriva en debattartikel till lokaltidningen, ensam eller tillsammans, eller så lite som att prata om piratfrågor med en vän. Gör vi alla något så kommer mycket att hända.

Vi har idag ett stark politiskt program som räcker mycket långt, och ett principprogram som ofta ger svar där vi inte har sakpolitik. Däremot finns det att behov att stärka upp inom vissa områden, där vi förväntas ha tydligare svar. Vi har i styrelsen pratat om fyra politikområden där vi vill sätta igång arbetsgrupper för att genom öppna processer utveckla vår politik. Det handlar preliminärt om skola, vård och omsorg, miljö och klimat samt ekonomisk politik. Flera av dessa är också relevanta på lokal nivå, och politikutvecklingen här kan vara stöd för er medlemmar runtom i landet i framtagandet av kommunpolitiska program till kommunvalen 2022. Naturligtvis är det som alltid även välkommet att ni medlemmar själva tar fram motioner och driver politik inom de områden ni brinner extra mycket för.

Piratpartiet har historiskt lidit hårt av inre konflikter. Jag anser att det är värdefullt att vi har medlemmar med en mängd olika åsikter, det kan ge de mest utvecklande samtalen och innovativa idéerna. Däremot kräver det att de som deltar i samtalen är beredda att lyssna, är ärliga men också har ett respektfullt beteende, speciellt eftersom vi alla gör det här helt på volontärbasis; vi har alla valt att bidra till partiets arbete för att vi delar vissa centrala värderingar och visioner. Jag kommer göra vad jag kan för att skapa ett klimat där våra olikheter skapar värde snarare än konflikt. Det jag önskar av er är tolerans med varandras olikheter, och att ni är ärliga mot mig i hur jag kan förbättra mitt ledarskap (om jag blir vald).

För mig är vinst i val inte ett mål i sig självt, även om det är en bra måttstock för framsteg. Jag är engagerad i partiet för att jag delar Piratrörelsens analys av samhällsutvecklingen i och med digitalisering, automatisering och internets utveckling. För att jag delar synen på kunskap och evidens som centrala vid  policyutveckling, för transparens och öppenhet som viktiga värden, för rätten till kunskap och att kunskap är en förutsättning för utveckling, för inställningen att uppskatta olikheter och att allas röster ska få höras även om man inte gillar dem, och mycket mer ur vårt principprogram. Målet för mig är att dessa principer och dess sakpolitiska konsekvenser får fäste i folks medvetande och så smånginom slår igenom i politiska förändringar, i lagar, budgetar och satsningar. Jag vet att vi kan leverera ett politiskt ledarskap för den digitala tidsåldern. Den osäkra variabeln är tiden det tar tills att det ledarskapet blir tydligt för allmänheten. Men låt oss då fira varje litet framsteg på vägen dit: varje gång vi ändrar någons syn på partiet, varje ny medlem, varje lärdom på vägen.

Tillslut når vi fram.

Oavsett om jag får just din röst på söndag eller ej, så ser jag fram emot att fortsätta ta det här partiet framåt tillsammans med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.