kommentar 0

Debattartikel i SvD – ”Stoppa EU-lag som kräver insyn i chattar”

Här återpublicerar jag den debattartikel skriven av mig som SvD publicerade 18 maj.

EU-kommissionens förslag om att genomsöka alla människors privata chattar och mejl är ett auktoritärt verktyg som platsar i en polisstat. Det skriver Katarina Stensson, Piratpartiet.

EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som den hoppas ska hjälpa i kampen mot barnpornografi. Förslaget, vars innehåll delvis redan hade läckt, kallas Chat control eftersom det tvingar aktörer som tillhandahåller meddelande- och mejl­tjänster att söka igenom meddelanden på ett automatiserat sätt, och överlämna dem till polis. För att kunna göra det måste de genomsöka alla människors privata chattar och mejl. Kryptering undermineras eftersom företagen måste komma åt innehållet i meddelandena för att följa lagen.

Piratpartiet är, liksom jurister, journalister och forskare, starkt kritiska till denna lag. Lagen är ett hafsverk som satts ihop för att plocka politiska poäng. Den kommer inte att göra någon skillnad för de barn som drabbas av sexuellt utnyttjande.

Tyska barnskyddsförbundet kallar lagförslaget “oproportionerligt och ineffektivt”, och vädjar till politikerna att i stället satsa resurser på utredning av brottsmål mot barn, ökad polisiär närvaro på nätet och förbättrade möjligheter för offer och allmänhet att anmäla brott.

I stället för att hjälpa underminerar lagen grunden för vårt demokratiska samhälle. När människor inte kan kommunicera privat förlorar bland annat journalister, människorätts­aktivister, läkare, psykologer och jurister möjligheten att skydda sina källor och klienter. Särskilt utsatta personer kan inte skydda sig från vålds­utövare eller söka hjälp. Vissel­blåsare kan inte synliggöra missförhållanden och korruption. Vanliga medborgare kan inte kommunicera i förtroende med varandra.

EU-kommissionen öppnar med denna lag dörren för en mängd ytterligare auktoritära förslag. I dag ska dessa automatiserade program bara söka efter så kallat CSAM (child sexual abuse material). Men när automatiserad övervakning av all privat kommunikation väl är i bruk är det inte svårt att föreställa sig att politiker i framtiden kommer vilja söka efter politiskt oliktänkande eller människor man klassar som hot.

Detta är ett auktoritärt verktyg som platsar i en polisstat, inte i en demokrati.

Chat control misslyckas med att respektera de principer som människorätts­experter tagit fram för att hjälpa beslutsfattare att göra rätt i lagförslag som rör CSAM. I stället försöker politiker med denna lag hitta en teknisk “quick fix” på ett komplext systematiskt och socialt problem.

EU-länder har misslyckats med att följa EU-direktivet från 2011 som syftar till att skydda barn från sexuellt utnyttjande. Många av de preventiva och rättsliga åtgärder som föreslås där har ännu inte implementerats. Våra politiker bör genast åtgärda detta, i stället för att skjuta över ansvar på tekniska plattformar i hopp om att tekniken ska lösa problemet.

Ylva Johansson (S) är ansvarig kommissionär för lagförslaget. Hon har konsekvent vägrat träffa representanter för civil­samhället och akademiker som jobbar med att skydda medborgares digitala rättigheter. Det kan delvis förklara varför lagen är så illa formulerad och saknar insikter om teknikens begränsningar och lagens allvarliga konsekvenser för samhället. I debatter har hon upprepade gånger visat att hon inte själv vet hur lagen ska kunna implementeras, eller varför den i praktiken förbjuder kryptering. Hon envisas med att påstå att vi både ska skydda privat kommunikation och övervaka den – vilket helt enkelt inte är möjligt.

Nu ska våra EU-parlamentariker likväl som Sveriges och andra EU-länders regeringar ta ställning till förslaget. Vi måste som medborgare trycka på för att se till att Chat control inte tar sig hela vägen genom besluts­processen. Patrick Breyer, jurist och EU-parlamentariker för tyska Pirat­partiet, arbetar aktivt för att stoppa det inifrån EU-parlamentet. I Tyskland har människor redan gått ut på gatorna för att protestera.

Politiker har ett ansvar att se till att lagstiftning är effektiv, proportionerlig och skyddar medborgares grundläggande fri- och rättigheter. Det lagförslag som EU-kommissionen nu presenterat, som kräver genom­sökning av alla medborgares privata kommunikation, uppfyller inga av de kraven. Det är ett förslag som skadar vårt samhälle utan att uppnå det tänkta syftet. När de folkvalda politikerna inte tar sitt ansvar måste vi medborgare kliva in och pressa dem att göra det.

Katarina Stensson
partiledare Piratpartiet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.