kommentar 0

Regeringen säger ja till Chat Control och fortsätter sprida Ylva Johanssons (S) osanningar

Igår publicerade jag regeringens förslag om svenskt ställningstagande till Chat Control. Jag ska försöka sammanfatta och kommentera det här.

Det första att konstatera är att regeringen säger ja till Chat Control. De ställer sig positiva till de två huvudsakliga och mest kontroversiella delarna av förslaget; de anser att EU-kommissionens förslag är bra när det gäller hur spårningsordrar ska fungera och vilka som kan begära dem, och de anser även att krypterad kommunikation ska kunna genomsökas:

”En spårningsorder måste i sista hand kunna verkställas utan hinder av att en tjänst är krypterad, t.ex. genom en maskinscanning innan meddelandet krypteras och skickas.”

De ignorerar därmed de varningar som många både svenska och internationella experter och utredningar uttryckt, om att förslaget underminerar kryptering och därmed säker kommunikation. I nästa mening skriver de:

Samtidigt får inte informationssäkerheten äventyras, krypterade meddelanden ska vara skyddade mot obehörig åtkomst.

Detta är än mer anmärkningsvärt, att det samtidigt inte ska innebära några kompromisser för informationssäkerheten, ett uttalande som är helt oförenligt med förslaget de precis lagt. De har helt enkelt inte gjort sin läxa och förstår inte konsekvenserna, alternativt att de inte har något problem med att ljuga väljare rakt upp i ansiktet.

Så, finns det något positivt med regeringens förslag? Ja, faktiskt, en eller två delar, beroende på hur vi tolkar regeringens ord. Det rör huvudsakligen denna mening i förslaget:

”Regeringen avser i linje med det att verka för att begränsa tillämpningsområdet till dels redan känt och av medlemsstaterna identifierat övergreppsmaterial och alltså utesluta nytt material och grooming,”

Att de vill utesluta nytt material är positivt ur synvinkeln att det kommer minska antalet felträffar och därmed antal oskyldiga som misstänkliggörs. Det gör också den manuella hanteringen av AI-identifierat material hanterbart. Fortfarande ett ineffektivt användande av resurser för att faktiskt hjälpa barns som utsätts, men åtminstone potentiellt genomförbart.

Att de vill utesluta försök till grooming kan potentiellt ha större påverkan på lagförslagets utformning. Vad menar regeringen? Vill de bara utesluta grooming i själva genomsökandet av kommunikation, eller vill de också stoppa de delar av lagförslaget som exempelvis kräver att alla under 18 verifierar sin ålder och möjligtvis blir utestängda från chattjänster? Här krävs ett förtydligande från regeringen.

Sammanfattningsvis är regeringens förslag till svensk hållning i frågan en stor besvikelse, och kommer om detta blir verklighet leda till en farligare digital vardag för oss alla, inklusive de barn man vill hjälpa.

Piratpartiet kommer inom kort kommentera detta och bidra med våra förslag till ändringar som riksdagens EU-nämnd bör kräva av regeringen på det kommande EU-nämndsmötet på fredag, för att vi ska lyckas fixa det som är skadligt i nuvarande förslag och ersättare med mer effektiva åtgärder för att bekämpa dessa brott.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.